تاریخچه ساعت
نظرات متعددی درباره اولین تمدنی که توانست زمان را اندازه گیری کند وجود دارد، دراین باره نظرات متعددی وجود دارند بعضی ها معتقدند که هندی ها شروع به ساختن ساعت کردند و برخی دیگر نیز معتقدند که بابلی ها، یونانی ها و یا مصری ها شروع به ساخت کرده اند. ولی ما به خوبی این نکته را می دانیم که حدود 5000 تا 6000 سال پیش، تمدن های بزرگی مانند آسیای میانه و شمال آفریقا برای تکمیل کردن تقویم و اندازه گیری زمان شروع به ساخت ساعت کردند. در واقع ساعت یکی از قدیمی ترین اختراعات بشر می باشد که نیازهایی مانند: اندازه گیری مداوم فواصل زمانی کوتاه تر از واحدهای طبیعی که همان روز، ماه و سال می باشد را برطرف می کند.
در زمان های قدیم قبل از اختراع ساعت از ابزارهای جالبی برای زمان سنجی استفاده می کمردند که به معرفی چند نمونه از آنها می پردازیم. ساعت های شمعی و چوب های سوزاندنی که به طور تقریبی سرعت سوختن آنها قابل پیش بینی بوده است نیز به منظور برآورد گذر زمان استفاده می شدند. یک ساعت شمعی، یک شمع باریک با یک محفظه ی علامت گذاری شده ( معمولا با اعداد علامت گذاری شده ) می باشد که با سوختن شمع گذشت زمان را نشان می دهد، امروزه این ساعت دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرد. ساعت های شمعی راهی موثر برای اندازه گیری زمان در داخل منازل بوده اند همچین با این نوع ساعت ها دیگر شب ها و حتی روزهای ابری نیز می توانستند زمان را اندازه گیری کنند.
نمونه دیگرشاخص آفتاب، که ساعات در طول یک روز را با استفاده از نور خورشید نشان میدهد. به طور گسترده ای در دوران باستان مورد استفاده قرار گرفته ، ساعت خورشیدی اگر به درستی ساخته شده باشد می تواند وقت محلی را با دقت مناسب اندازه گیری و نمایش دهد . همچنین این نوع ساعت تا دوران مدرن برای نظارت بر عملکرد دیگر انواع ساعت های نسل جدید مورد استفاده قرار می گرفت.
ساعت شنی گذشت چندین دقیقه یا یک ساعت را اندازه گیری می کند، دارای دوحباب شیشه ای می باشد که به طور عمودی به یکدیگر متصل شده اند حفره ی میان این دو اجازه می دهد مواد از حباب بالایی به حباب پایینی بریزد. وقتی حباب بالایی خالی شد می توان آن را مجددا برای اندازه گیری زمان برعکس کرد. در یک ساعت شنی ، سرعت عبور شن از یک سوراخ کوچک به صورت ثابت می باشد که سپری شدن از یک زمان قراردادی که از پیش تعین شده است را نمایش می دهد
ولی در بین این موارد ساعت آفتابی یکی از اولین ساعتهای مورد استفاده بشر به معنی واقعی بود، یعنی به جای اندازه گیری یک بازه زمانی مثل ساعت شنی یا آبی میتوانست به هر لحظه روزه یک زمان نسبتاً مطلق، نسبت بدهد و از این نظر، میتوان آن را پدر ساعتهای امروزی به حساب آورد.
ساعت های امروزی
با پیشرفت علم و دانش بشری، به تریج ساعت های دقیق تر مکانیکی، وزنه ایی، فنردار، برقی و باطری دار و کامپیوتری جای ساعت های آبی، آفتابی، و ماسه ایی را گرفتند. مخصوصاً از زمان استفاده انسان از فنر جهت راه انداختن چرخ های دنده دار، که به ساعت شمار و دقیقه و حتی ثانیه شمار متصل هستند، سنجش دقیق زمان برای همه به طور ساده امکان پذیر گردید. در اوایل قرن 16 اولین ساعت مچی آهنین که نسبتاً زمخت نیز بود توسط یک شخص ۀآلمانی ساخته شد. در اواخر قرن 18 با استفاده از فنر و چرخ دندانه های بسیار کوچک امکان ساختن ساعت مچی ظریفتر به وجود آمد و همین رند ادامه پیدا کرد تا از سال 1790 به بعد ساعت های امروزی در سویس مشغول به ساخت شدند.
انواع ساعت های امروزی
ساعتهای مکانیکی: معمولاً نشان دهنده زمان با استفاده از زاویهها هستند. این نوع ساعتها پرکاربردترین نوع ساعت در میان مردم میباشد. رایجترین آنها ساعتهایی هستند که به صورت مدور درجهبندی شدهاست. این ساعتها به ۱۲ قسمت تقسیم شدهاند که هر کدام نشاندهنده یک ساعت (عقربه ساعت شمار آن را نمایش میدهد) است. همچنین این ساعتها به ۶۰ قسمت تقسیم شدهاند که هر کدام هم میتوانند دقیقه و هم ثانیه را نمایش دهند.
ساعت های دیجیتال: ساعت های دیجیتال به نوعی از ساعت ها می گویند که با استفاده از LCD، یا چراغ نشان داده می شوند. در واقع این ساعت ها به دو صورت 12 و 24 ساعته وجود دارند و با استفاده از مدارهای الکتریکی می توانند زمان را محاسبه و اعلام کنند. ساعت های جدید در واقع این قابلیت را دارند که خود با استفاده از اینترنت می توانند ساعت خود را تنظیم کنند.